6. CO TAM JÍST?

Stále přetrvávající problém českých turistů a vandrovníků. Pokud nechcete tahat bedny konzerv z Česka, nejlevněji nakoupíte potraviny v supermarketech.

V menších místech se najdou jakési integrované obchody:
Uvnitř mají poměrně bohatý sortiment,

můžete si tam dát kávu,

či vybrat peníze z bankomatu.

Někdy tam bývá i pobočka pošty.
Jednoduché občerstvení se dostane v kavárnách; v Cliffdenu jsme využívali podnik,

kde se v přízemí (downstairs) dal koupit sendvič, kafe, čaj a podobně, v patře (upstairs) byla jakási kavárna / studijní místnost s wi-fi připojením.

Relativně levně a dobře se dá najíst v samoobslužných restauracích,

kde mají jak tradiční irská jídla, tak výběr z mezinárodní kuchyně. Můžete se potkat přímo na baru se sudem horkého Irish Stew, kterému čeští restauratéři říkají irský guláš.
Irish Stew
S gulášem to ovšem nemá moc společného, je to v podstatě hustší zeleninová polévka s kusy masa (jehněčího nebo hovězího), do které vám podle přání vrhnou tuhou bramborovou kaši nebo brambory, či vám podají pořádný krajíc chleba. Další vděčná potravina je Seafood Chowder.
Seafood Chowder
Hustá polévka z plodů moře, ve které plave pestrý výběr toho, co ráno rybáři nalovili. Porce dávají veliké, dostanete k tomu zpravidla dva krajíce irského sodového chleba a kus výborného másla. Pro Iry je to lunch, pro nás to byl často sytý výborný oběd. A co taková plněná brambora?
Plněný brambor
Nebojte se ani časté nabídky hamburgerů!
Irský hamburger
Irský hambáč je z hovězího, houska není sladká jako v Americe, všechno je velmi jedlé.
Jak vlastně irské hospody fungují? Pokud se to jmenuje BAR nebo PUB, nemusí tam být dostupné jídlo, ale většinou něco mají. Pozor, polední lunch se většinou vydává nejdříve v půl jedné! Pokud je to označeno jako RESTAURANT, má to často dvě části; například tady v Clifdenu:

V přízemí je hospoda, kde dostanete lunch, v patře je restaurace, která se otevírá až večer na dinner.

Celkem luxus, ceny luxusní. Dá se ovšem i o polednách narazit na šikovnou hospůdku.

Connemara, Tully Cross na poloostrově Renvyle. Ceny snesitelné, jídla perfektní:

Zvláště rybičku si Věra pochvalovala:

Totální zklamání jsme v irské restauraci zažili jenom jednou; kde jinde, než na Aranských ostrovech v pasti na turisty.

Tomuto podniku jest třeba se vyhnouti obloukem!
Na závěr něco sladkého, že!

Hele, tady to vypadá, jako americké zákusky!

Tak to raději zajdem do kamenného obchodu.

To už je lepší...

U turistických atrakcí bývají často kavárny,

ve kterých můžete koupit neuvěřitelné dobroty.

V proslaveném klášteře Kylemore mají i speciální zákusek, který pečou místní jeptišky - benediktinky:

Ŕíkají tomu Stony Road, tedy „kamenitá cesta“.
Nejlepší nabídku slaďourů jsme viděli v občerstvovně u palírny whiskey v Kilbegganu:

VYROVNANÁ DIETA JE KOLÁČ V KAŽDÉ RUCE


<<<
>>>